Aktualności

Realizacja Programu FEAD

Realizacja Programu FEAD
Data publikacji: 16 lipca 2019

PODPROGRAM 2018 – efekty

1.    Ośrodek Pomocy Społecznej w Kornowacu przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 175 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Kornowac.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 8,6188     ton żywności;
  • 0,00     paczek żywnościowych;
  • 0,00      posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2018 dla 120 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla  30 uczestników

• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 30 uczestników

• Kulinarne - 1 spotkanie dla 30 uczestników

• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 30 uczestników

Powrót
`